Å tørre og være kritisk

På søndag var jeg på TEDxTrondheim, en konferanse med tittelen “Small steps giant leaps” for å hente inspirasjon. Det fikk jeg, her var det mange gode TALKS, som de sier det på TED-språket, både live og på video og en av de tre videoene vi fikk se var med Margaret Heffernan; Dare to disagree. Hun sier blant annet at ifølge en europeisk/amerikansk undersøkelse av ansatte innrømmer 85 % at de har problem og bekymringer på jobben de er for redd for å ta opp. Redde for å komme opp i konflikter de ikke ville klare å komme seg ut av. Redde for å tape diskusjonen. Redde for å tape ansikt.

Når jeg så denne videoen kom jeg til å tenke på redselen mange har, inkludert meg, til for eksempel å stille kristiske spørsmål i forsamlinger. Kanskje er det ikke kritiske spørsmål, men bare spørsmål. Ting man ikke skjønner, ikke får helt tak i. Likevel later vi som om og mest sannsynlig er det flere av oss som later som om og så sitter vi der, en forsamling mennesker som later som om. Jeg har mang en gang brent inne med spørsmål som jeg ikke har turt å stille fordi jeg er redd for at det stiller meg i et dårlig lys, at jeg er dum eller at jeg ikke er på alle de andres side.

Hvis ikke mennesker i organisasjoner klarer å tenke sammen får de ikke det beste ut av sine medarbeidere. Så hvordan kan vi lære oss å ta disse samtalene oftere og da også lettere?

Jeg er enig med Heffernan som sier er dette er noe som burde læres av både barn, unge og voksne for å oppnå tenkende organisasjoner og et tenkende samfunn og jeg er glad for å allerede ha startet på arbeidet med Joker. Med Joker trenes det på å uttrykke synspunkter, ta standpunkter og lytte til andres. Aktivt.

Tørr du være den som står opp og bryter stillheten?

 

IMG_1043